Diskalkulik Çocuklara Matematik Öğretimi

Yılmaz Mutlu
Yılmaz Mutlu  - Akademisyen 23 Views
2 dk. okuma

Diskalkulik çocuklara yapılacak eğitsel müdahalenin kapsamının belirlenmesi diskalkulinin heterojenliği ve genellikle çocuklarda görülen eş zamanlı yetersizlikler nedeniyle oldukça karmaşık bir konudur. Bu nedenle etkili bir eğitsel müdahale için çocuğun güçlü ve zayıf yönlerinin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi kritik bir önem taşımaktadır. Bir eğitim ortamında öğrencinin matematik performansı detaylı bir şekilde belirlendikten sonra öğrencilerin yaşadıkları güçlüklere rağmen ilerlemelerine yardımcı olmak için araştırmaya dayalı bir yaklaşım bulunmalıdır. Bu anlamda araştırmacılar çoklu duyusal, aşırı öğrenme, doğrudan öğretim yöntemi, bilgisayar destekli öğretim, sıralı strateji, oyun tabanlı matematik öğretimi gibi birçok alternatif yöntem sunmaktadırlar. Bunlarla birlikte, diskalkulik öğrencilerin kaygı, özgüven eksikliği, bellek yetersizlikleri gibi faktörleri de dikkate almak etkili bir öğrenme süreci açısından oldukça önemlidir (Henderson, 2012).

Özel eğitim kapsamında tam zamanlı kaynaştırma öğrencisi olarak değerlendirilen diskalkulik çocuklar, eğitimlerini normal sınıflarda almakla beraber ihtiyaç duyulduğunda matematik derslerinde destek eğitim sınıflarında kendileri için hazırlanan Bireysel Eğitim

Programları (BEP) çerçevesinde eğitim alırlar.

Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimin amacı; özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin her tür ve kademede diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmelerini sağlamaktır.

Bu uygulamalar kapsamında özel eğitim ihtiyacı olan bireyler, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerini, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte aynı sınıfta tam zamanlı sürdürebilecekleri gibi özel eğitim sınıflarında yarı zamanlı olarak da sürdürebilirler. Yarı zamanlı kaynaştırma uygulamaları, öğrencilerin yetersizliği olmayan akranlarıyla bazı derslere aynı sınıfta ya da ders dışı etkinliklere birlikte katılmaları yoluyla yapılmaktadır.

Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez. Engelliler özel durumları ve farklılıkları
dikkate alınarak yaşadıkları çevrede bütünleştirilmiş ortamlarda, eşitlik temelinde, hayat boyu eğitim imkanından ayrımcılık yapılmaksızın yararlandırılır. Genel eğitim sistemi içinde engellilerin her seviyede eğitim almasını sağlayacak bütünleştirici planlamalara
yer verilir.

hükmü gereğince her tür ve kademede görev ve sorumluluğu bulunanlar görevin ifasında tereddüde meydan vermeyecek şekilde hareket edeceklerdir.

Etiketler:
Bu yazıyı paylaş
By Yılmaz Mutlu Akademisyen
Takip Et:
Diskalkuli Derneği Başkanı
Yorum yaz