Diskalkulik çocuklarda yaygın olarak görülen bazı ortak özellikleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz (Haberstroh ve Schulte- Körne, 2019).
Okul öncesi yıllardan başlayarak sayıları ve miktarları işlemede zorluklar yaşarlar.
– Bir sayı (ör. 2) ve temsil ettiği miktar (ör. 2 elma) arasında ilişki kurmakta zorlanırlar.
– Sayılar ve miktarlar arasındaki ilişkiyi (iki elma ve bir elma = 2 + 1) yeterince anlayamazlar.
– Saymada, iki sayıyı veya niceliksel çokluğu karşılaştırmada, küçük miktarlardaki (en fazla 4-5) noktaların hızlı değerlendirilmesi ve isimlendirilmesinde, sayı doğrusu üzerindeki bir sayının konumunu belirlemede, basamak-değer sistemini anlamada güçlükler yaşarlar.
Temel aritmetik işlemleri ve diğer matematiksel görevlerde zorlanırlar.
– Diskalkulik çocuklarda
hesaplama kuralları anlaşılamamaktadır zira sayıların ve niceliklerin altında yatan anlayış eksiktir veya yeterince gelişmemiştir (17 + 14 = 1 + 1 ve 7 + 4 = 13 veya 211).
– Basit hesaplama problemlerine verilen cevapları her seferinde
yeniden gerekebilir. yetersizlikleri gerçeklerini hatırlamada yaşarlar.
– Hesaplama (8 + 4 = 9, 10, 11, 12 = 12) yaparken bazit stratejiler kullanırlar ya birden başlarlar ya da en iyi ihtimal üzerine sayarlar. Sayma stratejilerini (8 + 4 = 8 + 2 ve 2 = 12) etkili bir şekilde kullanmakta zorlanırlar.
– Sahip olunan yetersizlikler ve yaşanılan güçlükler, matematiğin ilerleyen konularıyla karmaşıklığın artmasıyla daha da kötüleşir (daha büyük sayı aralığı, yazılı hesaplamalar, çoklu hesaplama işlemleri, sözel problemler).
– Parmak sayma kendi başına bir diskalkuli belirtisi değildir. Ancak ilerleyen yaşlarda farklı stratejilerin öğretilmesine karşın çocuğun basit hesaplamalarda dahi parmakla saymada ısrar etmesi, gerçekten de bir sorunun varlığına işaret eder. Ayrıca çocuğun diskalkuli olup olmadığı konusunda sadece hesaplama hatalarının varlığı değil daha çok çeşitliliği, kalıcılığı ve sıklığı dikkate alınmalıdır.