Diskalkuliye Dair Kaynak ve Materyaller

Yılmaz Mutlu
Yılmaz Mutlu  - Akademisyen 103 Views
2 dk. okuma

Ülkemizde diskalkuliye dair akademik çalışma geçmişine ve yapılan çalışma sayısına bakıldığında konuya dair yapılan çalışmaların henüz emekleme aşamasında olduğu ifade edilebilir. Söz konusu somut materyal olduğunda ise doğrudan diskalkulik çocukları merkeze alan materyal sayısının az olduğu hakeza söylenebilir. Bunlarla beraber normal çocuklar için kullanılan materyallerin diskalkulik çocukların özelliklerini göz önünde bulundurarak bir takım uyarlanmış etkinlikler ile kullanılabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bölümde tarafımızca erişilen ve doğrudan diskalkulik çocuklara yönelik hazırlanmış kaynak ve materyallere yer verilmektedir.

Kaynak Kitaplar

Materyaller

DokunSay Sayı Tabletleri

Diskalkuliye sahip öğrencilere yönelik, sayı sezgisini/algısını geliştirme, sayma ve dört işlem konularının öğretimi için görsel, dokunsal ve kinestetik esaslar doğrultusunda tasarlanmıştır.

Aritmetik tabletleri seti sayı kombinasyonları tableti, toplama-çıkarma işlem tabletleri ve basamak değeri ile çarpma-bölme tabletlerinden oluşmaktadır. Set özellikle matematik öğrenme güçlüğü yaşayan veya matematikte düşük başarılı çocuklara temel aritmetiksel kavram ve becerilerin öğretimi için tasarlanmıştır.

Sayı Öğretim Materyali

Diskalkulik çocukların zorlaklandıkları konulardan biri olan saat öğretimi için bu materyal kullanılabilir. Saat öğretim materyalde tüm parçalar tak çıkar özelliğine sahiptir.

Sahibingo-Tremino Oyunları

Oyundaki amaç pullarda yer alan sembol kısmına çokluk (nokta) karşılığını, çokluk karşısına da sembol karşılığını koyabilmektir. Bu oyunda çocukta sayı hissinin 3 ayağından olan Tam Sayı Sistemi (TSS) ile Sembole Erişim Sisteminin (SES) gelişimini sağlamaktır. Bu oyun çocukta TSS ve SES gelişimiyle işlemlerin daha kolay ve daha anlamlı öğrenilebilmesini sağlanır.

Sahibingo oyununda kullanılan kartlar zihinsel sayı doğrusunda olduğu gibi lineer eşit aralıklı ve soldan sağa büyüklük sırasında verilmiştir. Böylece çocuk herhangi bir sayının göreceli büyüklüğünü diğer sayılarla olan konumsal ilişkisi ile birlikte öğrenir. Çocuk için sayı sadece bir sembol değil büyüklüğü olan bir kavram olur. Bu algı matematiği daha iyi ve daha anlamlı öğrenmesine destek olur.

Etiketler:
Bu yazıyı paylaş
By Yılmaz Mutlu Akademisyen
Takip Et:
Diskalkuli Derneği Başkanı
Yorum yaz