Diskalkulik öğrencilere matematik öğretimi, aşağıda verilen adımlar doğrultusunda şekillendirilebilir.
Eğitsel tanının konulması: Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) yardımıyla öğrencinin öğrenme güçlüğü yaşadığı matematik alanlarının ve düzeyinin tespit edilmesiyle eğitsel tanının konulmasını içerir.
Konulan eğitsel tanı çerçevesinde BEP’lerin hazırlanması: BEP kurulu tarafından içerisinde bulunduğu yıl süresince öğrencinin neleri (uzun ve kısa süreli amaçların belirlenmesi), nerede, nasıl ve kimlerin desteği ile öğreneceği bilgilerini içeren eğitsel planın düzenlenmesini içerir.
BEP’lerde belirtilen uzun ve kısa süreli amaçlar çerçevesinde Bireysel Öğretim Planının (BÖP) hazırlanması: Kısa dönemli amaçlar doğrultusunda hazırlanacak günlük planlarda öğretilecek matematiksel kavram ve becerilerin analiz edilmesi ve uygun öğretimsel uyarlamaların yapılması öğrenme güçlüğüne sahip bireyler açısından son derece önemlidir. BEP ile başlayan uyarlama BÖP ile nihai hedefine ulaşır (Mutlu, 2016).
BÖP için yapılacak uyarlama çerçevesi dört bileşenden oluşur (Bryant ve Bryant, 1998, akt. Mutlu, 2016). Bunlar; konuya özgü talepleri belirleme, öğrenciye özgü özellikler, önerilen uyarlamalar ve değerlendirme olup aşağıda detaylandırılmaktadır.
Diskalkulik çocuklara matematik öğretiminin ilk olarak çocuğun çalışma belleği, matematik kaygısı ve matematik performansının detaylı olarak değerlendirilmesi, ikincisi değerlendirmede elde edilen veriler ışığında gerekli uyarlamalar yapılarak sıralı strateji, teknolojik destekli uygulamaların ve oyunların tercih edilmesi ve son olarak matematiksel dilin inşasında kavram öğretiminden oluşan bir eğitsel müdahale çerçevesi çizilebilir. Daha detaylı bilgi için (Mutlu, Olkun, Akgün ve Sarı, 2020; Mutlu, Olkun, Akgün ve Sarı, 2021) kaynaklarına bakılabilir.